About

Foto: Christian Bastiansen

Foto: Christian Bastiansen

”Vi har danset hele livet, og dansen har tatt oss verden rundt. Men likevel har vi forstått bare en brøkdel av hva dans er og hva det betyr” – Suleman Malik

West Meets East er en dokumentarserie om å forstå og lære dans som et universelt språk, hvor Quick Style utforsker dansegenrer i forskjellige verdensdeler, for å bygge bro til andre kulturer, og dermed seg selv.

Gjennom historien har mennesket alltid danset. Vi har danset for gudene, vi har danset krigsdans, ekteskapsdans og offerdans. I dagens samfunn finner vi dans i en eller annen form hvor enn vi snur oss. Men hvorfor danser vi? Hva er det med dette fysiske språket som knytter oss sammen på tvers av landegrenser, kultur og religion? Sammen utgjør Suleman, Bilal og Naseyr dansegruppen Quick Stule. De skal reise verden rundt i et forsøk på å oppnå en større forståelse for hva dans egentlig er. I møte med dansere over hele verden, skal de danne seg et bilde av hva dansen betyr for mennesker i forskjellige kulturer. Men de skal også utforske hvorfor de selv danser og hva dansen gjør med dem. Seriens skal være en medrivende og energisk utforskning av dans og kultur. (Prosjektet samles til slutt i et enormt dansekunstverk, hvor Quick sammen med alle danserne de møter på veien lager en enorm koreografi på tvers av landegrenser). 

Hvordan: Serien deles inn i tematiske episoder som tar for seg viktige temaer og ferdigheter som dansere - uansett stilart - må forholde seg til. Temaene for sesong 1 er: Orginalitet, teknikk, disiplin, rytme, identitet, tradisjon og dansens kontinuerlige utvikling. Dette blir motivasjonen for å reise til en land hvor disse temaene står ekstra sterkt innenfor dans. For eksempel: Å ha god teknikk er avgjørende for en dyktig danser. Dermed blir det naturlig å reise til Japan, som er et foregangsland når det kommer til ekstremt teknikkfokus innenfor dans. 

I tillegg til å søke større kunnskap om dans som fenomen skal Bilal, Nasir og Suleman også vende fokuset inn mot seg selv, for å forstå hvorfor dans ble lidenskapen deres i en ung alder, og hvordan dans har formet dem som mennesker. Gjennom serien møter guttene dansere og mennesker med forskjellige skjebner og historier. Disse møtene skal gi guttene et større perspektiv på sine egne liv. For eksempel: Under oppveksten måtte Quick Style lyve til sine familier om hva de gjorde på fritiden. Under påskudd om å dra på fotballtrening møttes guttene i hemmelighet for å danse. Ettersom publikum blir mer kjent med dans som fenomen, blir de også gradvis bedre kjent med hvem guttene i Quick Style er igjennom serien forløp. 

Hvorfor: Serien har som ambisjon å løfte frem dans som kunstform og sette det i et større historisk og kulturelt perspektiv. Gjennom å følge Quick Styles personlige utvikling og reise skal serien gjøre dans tilgjengelig for et bredere publikum. Slik serier som Chefs Table og Cooked har fornyet matdokumentaren og interesse for mat, skal West Meets East fornye dansedokumentar-sjangeren og sette dans på agendaen igjen. 

 

Videoen er laget i forbindelse med pilotprosjektet West Meets East på YouTube. Laget av Christian Bastiansen.